راه اندازی کارخانه می تواند با هر سرمایه و توسط هر فردی انجام شود.
عنوان بالا کمی چالش بر انگیز است. مگر نه اینکه می گویند؛ تاسیس کارخانه مخصوص افراد خاصی است؟! آیا اصولاً عاقلانه است که به فکر سرمایه گذاری و احداث واحد های تولیدی باشیم! مگر نه این است که احداث کارخانه مخصوص پولدارهاست !!!
آیا سخنان بالا درست است ؟! به عنوان یک مشاور با بیش از یک دهه تجربه در این زمینه به شما پاسخ خواهم داد: پولدار ها هم کارخانه تاسیس می کنند ولی این کار منحصر به آنها نیست.
باورهای درست و نادرست در زمینه راه اندازی کارخانه کدامند ؟!
من امید جهانمرد بیش از یک دهه است که در زمینه احداث به بسیاری از صاحبان صنایع و کارخانه های کشور مشاوره داده ام.
در تاسیس کارخانه های بسیاری از شرکت جسته ام. مسیر راه اندازی کارخانه هایی را هموار کرده ام. به دیگران نیز مشاوره هایی در جهت تولید بدون کارخانه داده ام.
تعامل من با متقاضیان سرمایه گذاران بخش تولید، تجارب ذی قیمتی برایم به ارمغان آورده . اکنون برای انتقال تجربیات خود در زمینه تولید اینجا هستم. میل دارم باورهای درست و نادرست در زمینه کارخانه دار شدن را برای شما روشن سازم.
موفقیت در کارخانه دار شدن به میزان سرمایه اولیه ربط دارد.
این یک باور غلط است. شکی نیست که تاسیس کارخانه ها مستلزم داشتن سرمایه است. نکته جالب اینجا است که وقتی زندگی بسیاری از تولید کنندگان امروز را می خوانی؛ در می یابی که سرمایه اولیه آنها بسیار ناچیز بوده.
این افراد با سرمایه های ناچیز دست به تولید زده و موفق هم شده اند بنابراین سرمایه کم و یا زیاد تنها عامل موفقیت صرف نیست.
پس اگر سرمایه بالا و حتی کافی ندارید می توانید کارخانه بزنید و در صورت طی مسیر درست می توانید یکی از تولید کنندگان موفق کشور باشید.
اگر هنوز در صحت گفته ی بالا شک دارید؛ زندگی کارآفرینان بزرگ جهان را مطالعه کنید، در کشور آمریکا نمونه های بسیار خوبی وجود دارد.
موفقیت در کارخانه زدن به قدرت ریسک بستگی دارد.
این یک جمله کاملاً درست است. قدرت ریسک در کلیه زمینه های سرمایه گذاری منجمله سرمایه گذاری در بخش تولید نقشی بی بدیل دارد.
کارآفرینی که می خواهد تولید کند باید دارای روحیه تهور باشد. پس اگر رویاهای مالی بزرگ در سر دارید؛ آستین های را بالا بزنید.
امکان موفقیت در طرح های تولید نو و خلاقانه بیشتر است.
همه می دانیم محصول تولید شده در کارخانه نیازمند بازاریابی و فروش است و لازمه ی بازاریابی رقابت با رقبا می باشد و درست در این مرحله است که هر چه رقبا کمتر باشند کار کارخانه دار ساده تر است.
به این موضوع در ظاهر ساده اشباع بودن یا نبودن طرح تولید کارخانه گفته می شود و همیشه طرح های غیر اشباع در انتخاب دارای اولویت می باشند.
همچنین ناگفته پیدا است که رقابت با تولید کنندگان کهنه کار برای کارخانه داران جوان کاری بسیار مشکل و حتی ناممکن است.
معمولاً کهنه کاران با ظرفیت تولید بیشتری تولید می کنند و همچنین ماده اولیه خود را به صورت عمده تر و با قیمت پایین تر می خرند و به همان نسبت تولید کارخانه خود را با قیمت پایی تر ارائه دهند .
تراژدی داستان این است که در این صورت کارخانه دار نو پا برای ماندن در عرصه رقابت باید قیمت فروش تولید خود را پایین آورده و حاشیه سود خود را کم کند که خود یکی از عوامل شکست می باشد .
همچنین در پیشنهاد طرح تولیدی صنعتی و غیر صنعتی به غیر از نو و بکر بودن، باید دقت کرد که طرح یک نیاز و به اصطلاح شکافی از بازار را پر کند تا فروش آن بنا به اصل تقاضا بالا رود و بدون نیاز به تلاش اضافی بازاریابی انجام شود.
نو بگوییم نو بیاندیشیم و همیشه به یاد داشته باشیم که فرمول پیروزی در تولید و هر کسب کاری فکر و ایده های نو است و کپی کردن و تقلید فرمول شکست در کار است.
گفتم که اولین و مهم ترین فاکتور موفقیت در تولید و احداث یک کارخانه طرح تولیدی مد نظر می باشد. وقتی کار آفرینی کارخانه خود را تاسیس کرد ؛ برای حفظ بقای خود در دنیای کسب کار باید بتواند، محصول خود را هر چه بیشتر بفروشد.
تاسیس کارخانه ، احداث کارخانه و یا راه اندازی کارخانه چه فرقی دارند؟
عبارات تاسیس کارخانه ، احداث کارخانه و راه اندازی کارخانه معمولاً به یک معنی به کار می روند لیکن به نظر بنده تفاوت هایی هم به شرح زیر در آنها وجود دارد :
تاسیس کارخانه معمولاً نقطه شروع یک کارخانه و قبل از هر اقدام عملی می باشد و معمولاً در این مرحله به اموری همچون ثبت یک شرکت تولیدی، ثبت برند و اخذ جواز تاسیس و … پرداخته می شود.
احداث کارخانه، مرحله بعد از تاسیس کارخانه است که ناظر بر ساخت و سازهای درون واحد صنعتی می باشد که معمولاً به شکل ساخت سوله و یا سالن انجام می شود .
راه اندازی کارخانه ، آخرین مرحله ایجاد کارخانه می باشد که به معنی استقرار ماشین آلات و خط تولید و شروع به کار آنها به منظور تولید می باشد.
انتهای راه اندازی کارخانه با بهره برداری از کارخانه توام می باشد .در این مرحله وزارت صنعت، معدن و تجارت که متولی صدور جواز تاسیس شما از ابتدا بود ، اقدام به صدور پروانه بهره برداری برای شما می کند.
طرح تولید مقدمه ی راه اندازی کارخانه
ایجاد کارخانه بیش از سرمایه، نیازمند یک فکر و اندیشه ناب است. فکری که موجب تولید و یا همان احداث کارخانه می شود.
بدون طرح ایده تولید شما هیچ چیز در جهت کارخانه دار شدن ندارید! این ایده های تولید که طرح تولید از درون آنها جوانه می زند؛ باید عملگرا باشد و با نیاز بازار همسویی داشته باشد.
اگر به دنبال ایده و یا همان موضوع تولید مناسب می گردید و آن را نیافته اید با مشاوران ما تماس بگیرید. به مشاورین زبده ما در زمینه احداث کارخانه اعتماد کنید. نتیجه ی عملکرد به زودی قابل روئیت خواهد بود.
طرح توجیهی فنی و اقتصادی
طرح تولید سرانجام به شکل طرح توجیهی در می آید. تاکید می کنم که احداث کارخانه اگر چه بی طرح توجیهی هم ممکن است ولی خطای بس بزرگ است.
بدون تهیه طرح توجیهی شما به جای روی کاغذ باید در عمل سعی و خطا کنید. در این صورت اگر طرح شما توجیه پذیر نباشد؛ کل سرمایه را بر باد داده اید.
گزارش طرح توجیهی معادل واژه انگلیسی Feasibility Study Report میباشد و عبارتست از گزارشی که توجیهپذیری یک طرح را از جنبههای مختلف بازار، فنی و مالی مورد بررسی و مطالعه قرار میدهد.
پله پله تا کارخانه دار شدن.
اگر قصد دارید یکی از کارخانه دارن آینده باشید باید بدانید کارخانه در شرف تاسیس شما نیازمند مراحل به شرح ذیل است:
1-ثبت شرکت تولیدی
بهتر است کارخانه در شکل یک نهاد حقوقی به نام شرکت تشکیل شود. شرکت ها در ارتباط با مشتریان و همچنین اخذ تسهیلات بانکی دارای اعتبار بیشتری هستند.
باید دانست که شما ملزمید در اساسنامه شرکت خود نوع خاص تولیدی که قرار است انجام دهید را ذکر کنید والا در اخذ جواز تاسیس خود به مشکل بر می خورید.
2-ثبت برند
یکی دیگر نکات مهم در تولید برند و یا علامت تجاری است. تولید بدون برند معنی ندارد. محصول خود را می خواهید چه صدا کنید ؟ پاسخ برند است.
مشهور شدن شما و فروش محصول یا خدمات شما به هر حال باید با نامی اتفاق بیفتد و شما قانوناً وقتی مالک این نام هستید که علامت تجاری خود را ثبت کرده باشید.
3-اخذ جواز تاسیس
جواز تاسیس سندی است که به شما اجازه تاسیس کارخانه می دهد. اخذ جواز تاسیس خود موضوع بسیار مهمی است. شما نمی توانید کارخانه خود را در هر مکانی الا زمینی که در جواز تاسیس ذکر شده بنا کنید.
این موضوع در مورد سایر مولفه های کارخانه ی شما منجمله ظرفیت تولید، میزان انرژی تخصیص داده شده ( برق، آب، گاز ) سرمایه ثابت و در گردش و شمار کارکنان و … عمومیت دارد.
برآورد نادرست هر یک از اینها باعث ایجاد زحمات بعدی می شود و گاه در مواردی مانند انتخاب زمین هرگز اصلاح شدنی نباشد.
4-خرید زمین صنعتی
خرید زمینی صنعتی مناسب برای ساخت کارخانه مرحله بعدی ایجاد کارخانه است. فراموش نکنید که در هر زمینی نمی توانید کارخانه خود را احداث کنید. در واقع شما برای احداث کارخانه خود فقط مجاز به ساخت و ساز در زمینی واقع در یکی از شهرک های صنعتی مصوب می باشید.
مرجع واگذاری این زمین ها شرکت شهرک های صنعتی هر استان می باشد. چگونه در یکی از شهرک های صنعتی زمین بخرم ؟
5-اخذ جواز ساخت
اخذ مجوز ساخت و ساز در زمین از شرکت شهرک های صنعتی انجام می شود. همزمان به سازمان نظام مهندسی معرفی می شوید و مهندس محاسب و ناظر و تهیه نقشه سوله و ساختمان اداری شما و نظارت بر ساخت را به عهده می گیرند.
6-تاسیسات کارخانه ( برق، آب، گاز)
شما باید تاسیسات کارخانه خود را مهیا کنید؛ این تاسیسات شامل برق کشی، آب کشی و گاز کشی می باشد.
پیش بینی متناسب مقدار انرژی مورد نیاز اعم از برق، آب و گاز محاسبات دقیقی می طلبد و در صورت انجام نشدن شما را با هزینه های مضاعف بعدی روبرو می کند.
7-استقرار ماشین آلات و خط تولید
ماشین آلات و خط تولید کارخانه باید متناسب با نوع و ظرفیت تولید مستقر بگردد. خرید ماشین آلات تولیدی ممکن است از سازندگان داخلی و یا با واردات ماشین آلات انجام پذیرد.
با این وصف راه اندازی کارخانه با نصب تجهیزات و ماشین آلات و خط تولید انجام می شود و شما اکنون صاحب کارخانه شخصی خود هستید.
8-تولید آزمایشی
تولید آزمایشی شما آغاز می گردد و کارشناسان سازمان صنعت، معدن و تجارت جهت صدور پروانه بهره برداری از کارخانه شما بازدید به عمل می آورند.
9- پروانه تولید
گام های فوق زمینه راه اندازی کارخانه شما و استقرار ماشین آلات و خط تولید را فراهم می سازند.
تسهیلات احداث کارخانه
معمولاً در شروع احداث کارخانه و پس از آن تسهیلات تولیدی به اشکال مختلف به متقاضی تاسیس کارخانه و راه اندازی آن پرداخت می شود.
الف-وام تاسیس معمولا در شروع کار و به عنوان تامین بخشی از سرمایه ثابت پرداخت می شود. ( این وام می تواند برای ساخت سوله ، خرید ماشین آلات و خط تولید کارخانه مصرف شود(
ب- وام توسعه به منظور خرید ماشین آلات جدید و توسعه کارخانه پرداخت می شود.
ج- وام در گردش به منظور تامین بخشی از سرمایه در گردش کارخانه پرداخت می شود.
سود آوری کارخانه :
پس از احداث کارخانه و تولیدی عاملی که باعث موفقیت و یا شکست و یا اصولاً بزرگ شدن کارخانه می شود؛ بازاریابی و فروش است.
همه صنایع اعم از کارخانه ها،کارگاه ها و غیره محتاج بازاریابی و فروش هستند و این موضوع تا روزی که به موجودیت خود ادامه می دهند؛ برجا خواهد بود.
با اینحال اصول بازاریابی و فروش امروز دیگر مثل گذشته نیست و قواعد علمی بسیاری دارد که شناخت و یا عدم شناخت آنها برابر با موفقیت می باشد.
برای اطلاع از طرح های تولید و ایده تولید نو و مشاوره بازاریابی و فروش با ما تماس بگیرید .
فروش کارخانه :
برخی افراد پس مدتی تصمیم به فروش کارخانه خود می گیرند، این تصمیم لزوماً به دلیل ورشکستگی یا زیان دهی کارخانه نیست.
هستند عده ای که پس از مدتی سود مورد نظر خود را از تولید کرده اند و اکنون قصد در پیش گرفتن حرفه دیگری اعم از تجارت، بازرگانی و … را دارند اگر قصد خرید یک کارخانه را داید با ما تماس بگیرید.
کارخانه و مقابله معظل رکود :
امروزه مسائلی مانند رکود بازار و تورم بر بسیاری از کارخانه داران و تولید کنندگان تاثیر گذاشته است . هر چند که رکود به نظر می رسد یک امر اجتناب ناپذیر است لیکن روش های مختلفی برای مقابله با آن وجود دارد که حتی می تواند آن را از تهدید به فرصت تبدیل کند.
خدمات مهندسی راه اندازی کارخانه :
مهندسی زبده ی صنایع و عمران مجموعه ی ما با نگارش طرح توجیهی، طراحی نقشه ی کارخانه در خدمت شما هستند.
سوله ها و سالن های تولید و بخش های اداری و تاسیسات کارخانه ی شما توسط کادر فنی ساخت و تکمیل می شوند.
نوشته های بیشتر در ارتباط با احداث کارخانه :
ساخت کارخانه
راه اندازی کارخانه مواد غذایی
اجاره کارخانه
پیشنهاد کار تولیدی
کار تولیدی پر سود
رئوس خدمات ما در زمینه احداث کارخانه :
- پیشنهاد طرح تولید
- ثبت شرکت تولیدی
- ثبت برند تولیدی
- اخذ جواز تاسیس
- اخذ پروانه تولید
- مشاوره جهت تامین مالی کارخانه
- طراحی سوله های کارخانه
- ساخت سوله ، سالن و اداری کارخانه
- اخذ پروفرم ماشین آلات و خط تولید
- واردات خط تولید و ماشین آلات کارخانه
- طراحی وب سایت کارخانه
- مقابله با معظل رکود کارخانه ها
سوالات متداول راجع به احداث کارخانه
آیا تولید در شرایط حاضر ایده خوبی است ؟
آیا با سرمایه کم هم می توان تولید کرد ؟