چگونه احداث کارخانه خود را با کمترین هزینه انجام دهیم؟
احداث کارخانه را دو دهه به عنوان قوی ترین سازنده کارخانه سر لوحه آسا® ساخته ایم. کارخانه دار شدن رویای بسیاری است و در عین حال کابوس برخی دیگر شده است.
خیلی ها فکر می کنند تاسیس کارخانه مخصوص یک قشر خاص می باشد. دستۀ دیگری هم هستند که سرمایه گذاری در بخش تولید ثروت خود را از دست می دهند.
پس اگر می خواهید راه اندازی کارخانه هستید بدانید که کارخانه چاقویی دو لبه است. در یک سو تولید می تواند شما ثروتمند سازد و از سوی دیگر سرمایه خود را ببازید لیکن سوال این است که چگونه می توانید در گروه اول جا بگیرید.
به عنوان بزرگترین و حرفه ای ترین مجموعه احداث کارخانه فعالیم. دو دهه فعالیت به عنوان سازنده کارخانه در کشور تجارب بیشماری را برای ما به ارمغان آورده است.
مایل هستم که تجارب خود را در زمینه تاسیس کارخانه از 0 تا 100 با شما در میان بگذارم. احداث کارخانه از جواز تاسیس شروع می گردد و با خرید زمین در یکی از شهرک های صنعتی، احداث سوله، نصب ماشین آلات و پروانه تولید به پایان می رسد.
مشاوره احداث کارخانه چه نقشی دارد ؟
این خلاصه ماجرا بود اما راه در واقع پیچ و خم های زیادی دارد. در تمام عملیات فوق مشاوره ابا خبره فن در طراحی کارخانه، ساخت کارخانه ( با رعایت استاندارد ها ) ، ضوابط ساخت و ساز شرکت شهرک های صنعتی و سازمان نظام مهندسی و معاونت غذا و دارو با دقت و کیفیت بالا انجام می گردد.
نبودن مشاوره در تاسیس کارخانه عوارض زیادی به همراه دارد. بالا رفتن هزینه احداث کارخانه گرفته شاید کمترین موضوع در این زمینه باشد.
شخصاً دلیل شکست بسیاری در تولید را ناتوانی در پیش بینی هزینه ها می دانم. ایجاد یک واحد تولید که در اصطلاح همان کارخانه می باشد معمولاً توام با هزینه های ثابت و در گردش می باشد.
محاسبه نادرست این هزینه ها موجب متوقف شدن فرایند احداث کارخانه می شود. معمولاً پروژه احداث این کارخانه ها در میان راه نیمه کاره رها می گردد.
مراحل احداث یک کارخانه کدامند
ثبت شرکت تولیدی با موضوعی که قصد تولید آن را دارید
ثبت یک شرکت تولیدی شروع تاسیس یک کارخانه است. برای ثبت شرکت تولیدی کافی است در بخش موضوع آن فعالیت تولیدی درج شود. برخی احداث کارخانجات و مجتمع های صنتعی را هم در این بخش ذکر می کنند.
برای ثبت شرکت در تهران این صفحه مراجعه نمایید. موضوع مهم در زمینه ثبت شرکت تولیدی این است که موضوع تولید قید شده در جواز تاسیس باید دقیقاً با موضوع شرکت در اساسنامه یکی باشد.
دریافت جواز تاسیس شروع راه است.
دریافت جواز تاسیس معمولاً شروع تاسیس یک کارخانه است. دقیقا جواز تاسیس اجازه تاسیس یک کارخانه می باشد. مرجع صدور جواز تاسیس وزارت صنعت، معدن و تجارت می باشد.
در هریک از شهر های ایران سازمان های وابسته به این وزارتخانه متولی صدور می باشند. برای مثال صدور جواز تاسیس در اصفهان در سازمان صمت اصفهان صورت می پذیرد.
عقد قرارداد واگذاری زمین با شرکت شهرک های صنعتی
پس از دریافت جواز تاسیس نوبت به عقد قرارداد واگذاری زمین می رسد. شما مجاز به احداث کارخانه خود در هر زمین و سوله ای نمی باشید. در واقع این خلاف قانون می باشد.
در هریک از شهرهای ایران که هستید برای تهیه زمین باید به شرکت شهرک های صنعتی استان خود مراجعه نمایید. برای مثال همشهریان ما در تهران باید به شرکت شهرک های صنعتی استان تهران و همشهریان اصفهان به شرکت شهرک های صنعتی استان اصفهان مراجعه نمایند.
ساخت کارخانه اعم از سالن های تولید، انبارها ( سوله )
مرحلۀ بعدی احداث کارخانه ساخت کارخانه می باشد. منظور از ساخت کارخانه عملیات تسطیح زمین، دیوار کشی، احداث سوله، اداری کارخانه می باشد.
طراحی سوله ها قبل از ساخت سوله باید انجام شود. ضوابط حاکم بر طراحی سوله ها توسط سازمان نظام مهندسی توسط مهندس محاسب اعمال می گردد.
در انتهای این بخش شما نهایتاً پروانه ساختمان دریافت می نمایید. بدیهی است که ساخت ساختمان های صنعتی با ساختمان های مسکونی و تجاری متفاوت بوده و پیمانکار اجرای کارخانه باید به این تفاوت واقف باشد.
پیمانکار ساخت کارخانه باید اصول سبک سازی را تا حد متعارف در سازه های طراحی شده لحاظ بکند. این امر موجب کاهش هزینه احداث کارخانه می شود.
یکی از مزیت های گروه آشنایی با همین معیار های بهینه سازی است. بهینه سازی وزن سوله موجب صرفه قابل توجهی در هزینه ساخت سوله و نتیجتاً هزینه ساخت کارخانه می گردد.
آسا® بزرگترین سازنده کارخانه در ایران
احداث کارخانه در اصفهان
دو دهه تجربه سبب شده یکی از بزرگترین سازنده های کارخانه در ایران محسوب شویم. وجود نمایندگان معتبر در سراسر ایران سبب شده فعالیت تاسیس کارخانجات ما در ایران فراگیر باشد.
در شهر اصفهان لیکن با توجه به مرکزیت آسا® در این شهر حجم فعالیت های ما چشمگیرتر بوده است. در خدمت صاحبان کارخانجات بسیاری از مرحله ابتدایی خود و از تدوین طرح توجیهی فنی و اقتصادی، اخذ مجوزات لازم، تاسیس سوله و حتی کمک به دریافت تسهیلات بانکی بوده ایم.
افتخار ما احداث کارخانه در اصفهان و توسعه کارخانجات موجود است. شرکت های تولیدی در اصفهان و صاحبان صنایع در این شهر را بعضاً دوستان ما طی دهه های گذشته بوده و در مسیر پر پیچ و خم همراه ایشان بوده ایم.
احداث کارخانه در تهران
کارخانجات بزرگی در تهران مستقر هستند. تعجبی ندارد پایتخت کشور با حدود 20 میلیون جمعیت خود کشوری مستقل محسوب می شود. اقتصاد کلان شهر تهران تولید را به مقوله مهمی در این استان تبدیل می کند.
شهرک های صنعتی متنوعی در تهران به این منظور وجود دارد. مطابق معمول اخذ جواز تاسیس در تهران، واگذاری زمین در یکی از شهرک های صنعتی و ساخت سوله در تهران بخش هایی از احداث سوله در این شهر می باشد.
چه کارخانه ای تاسیس کنیم ؟!
سوالی که مطرح می شود این است که چه کارخانه ای تاسیس بکنم. فارغ از اینکه هر شخص با توجه به سوابق حرفه ای خود متمایل به نوع خاصی از تولید است این سوال جایگاه مهمی در ذهن سرمایه گذار دارد.
سرمایه گذاری در بخش تولید با هدف سودآوری انجام می شود. سرمایه گذار اگر می خواد احداث کارخانه نماید هدفش افزایش درآمد زایی است.
تاسیس کارخانه با زمینه صنایع فلزی
صنایع فلزی گروه مهمی از بخش تولید را به خود اختصاص می دهد. از ساخت سازه های فلزی همچون سوله گرفته تا ریخته گری، آهنگری، متالورژی پودر، تولید مجموعه های فلزی همچون پمپ، گیریبکس، لوله، ورق، آلیاژها و … در این بخش قرار می گیرد.
با توجه به وجود معادن غنی آهن، مس، روی و … در کشور ورود به این صنایع را توجیه پذیر می نماید. تولید محصول نهایی نهایتاً از خام فروشی مواد معدنی جلوگیری کرده و ارزش افزوده به همراه می آورد .
تولید محصولات با تکنولورژی بالا همچون سوپر آلیاژها، بیومتریال ها می تواند بهمراه ثبت شرکت دانش بنیان مطرح شود. این نوع تولید استفاده از مزایای دانش بنیانی را به همراه می آورد.
تاسیس کارخانه مواد غذایی
مواد غذایی احتمالاً بیشترین حجم تولید را به خود اختصصاص می دهد. ورود به عرصه تولید مواد غذایی مزایا و چالش های خود را به همراه دارد. حساسیت و نظارت بالای موجود بر روی این نوع محصولات اولین چیزی است که به ذهن می رسد.
اصول ساخت و ساز کارخانه مواد غذایی و ضوابط طراحی کارخانه مواد غذایی موضوعات بسیار مهمی هستند. درامد کارخانه مواد غذایی می تواند قابل توجه باشد.
در احداث کارخانه مواد غذایی نکته مهم موضوع سرمایه در گردش و برند می باشد. سرمایه در گردش مورد نیاز جهت فروش محصولات غذایی ممکن است بسیار بیش از آن چیزی باشد که تصورش را می کنید.
از طرفی ثبت برند و مشهور شدن برند در این نوع تولید بسیار اهمیت دارد. مصرف کننده مواد غذایی ترجیح می دهد در سبد کالای خود برندهای شناخته شده را قرار دهد.
تاسیس کارخانه رب گوجه فرنگی، انواع کنسرو، سس ها،احداث کارخانه آرد، احداث کارخانه آب معدنی، ساخت کارخانه قند، تاسیس کارخانه دارو سازی از پرطرفدار های این مجموعه هستند.
کار تولیدی با سرمایه کم
در شرایط اقتصادی فعلی خیلی ها می خواهند کارخانه احداث نمایند ولی پول کافی ندارند. روی این حساب خیلی ها به فکر کارخانه با سرمایه کم می افتند. آیا واقعا کارخانه با سرمایه کم وجود دارد ؟
خیلی ها به فکر خط تولید با سرمایه کم می افتند. مثلاً خط تولید با 100 میلیون تومان را در گوگل جستجو می کنند . البته پایین آوردن هزینه خط تولید در کم کردن راه اندازی کارخانه نقش دارد ولی نقش آن بسیار کمرنگ می باشد.
واقعیت این است که عمده هزینه تاسیس یک کارخانه هزینه ساخت و ساز های آن است. هزینه ساخت سوله و سایر عملیات ساختمانی مورد نظر امروز به شدت بالاست.
در اینجا شاید بتوان گفت یک راه کم کردن مساحت زمین کارخانه است. شما به هر حال موظف به ساخت 30% از زمین خود هستید و لذا درخواست واگذاری زمین با مساحت بالا از شرکت شهرک های صنعتی هزینه های شما را به شدت بالا می برد.
برخی می گویند می خواهند خط تولید خود را فعلا در یک سولۀ اجاره ای نصب کنند. اگر این سوله در یکی از شهرک های صنعتی باشد و صاحب کارخانه اصلی پروانه تولید داشته و آن را ابطال کند موضوع بلامانع است. در این حالت سازمان صمت برای متقاضی پروانه بهره برداری استیجاری صادر می نماید.
معمولا تجربه به من نشان داده کارخانه های اجاره ای پروانه ندارند. این موضوع سبب می شود طبق مقررات فعلی نفر بعدی نتواند پروانه بهره برداری بگیرد.
تولید بدون مجوز عملاً راه به جایی نمی برد. کارخانه های زیرپله ای دردسرهای خودش را دارد. تعطیلی این جور کارخانه ها، جریمه محیط زیست و یا معاونت غذا و دارو منجمله این موارد است.
تولید بدون کارخانه در نهایت شاید بهترین گزینه برای آنان باشد که هم می خواهند تولید کنند و هم سرمایه کافی در اختیار ندارند. در بخش های بعدی تولید بدون کارخانه را برایتان تشریح خواهم کرد.
دریافت وام برای تاسیس کارخانه
دریافت وام برای تاسیس کارخانه یکی از سوالات پر تکرار متقاضیان است. بسیاری می خواهند کارخانه خود را از ابتدا با تسهیلات احداث نمایند.
در سالهای اخیر با وام کارخانه از ابتدا موافقت نمی گردد. یعنی در واقع دریافت وام کارخانه منوط به پیشرفت فیزیکی در حدود 60% می باشد. پیشرفت فیزیکی 60% به معنی ساخت سوله ها می باشد.
دریافت وام کارخانه همچنین منوط به تهیه طرح توجیبهی می باشد. در آسا دو دهه تجربه مفید در زمینه ارائه طرح توجیهی با نرم افزار کامفار وجود دارد.
فروش کارخانه زیر قیمت
برخی به فکر خرید کارخانه هستند با این باور که کارخانه های فروشی را با شرایط مطلوب هزینه می توان خرید. البته شاید عده ای به دلیل مشکلات مالی کارخانه خود را حتی به زیر قیمت بفروشند.
موضوع این است که شرکت شهرک های صنعتی زمین را به صورت اقساطی آنهم با وام بدون بهره ارائه می نماید. ساخت سوله و غیره نیز در طول زمان انجام شده و شما هزینه ساخت کارخانه را به مرور پرداخت می نمایید.
درحالتی که شما یک کارخانه را می خرید می بایست مبلغ را نقد و یا به صورت چند فقره چک پرداخت نمایید. تامین این وجه در زمان کوتاه در قیاس با زمان چند ساله احداث کارخانه بسیار متفاوت می باشد. از طرفی در حالت اخیر وام تولید به شما تعلق نمی گیرد.
از طرفی شما در هنگام خرید کارخانه گزینه های محدودی در اختیار دارید. مساحت زمیت مورد نظر، سوله ها، … در اختیار شما نمی باشد. همچنین توجه نمایید که شهرک های صنعتی دارای زون بندی بر اساس نوع تولید فلزی، غذایی، شیمیایی، برق و الکترونیک، کانی های غیر فلزی و … می باشند.
شما نمی توانید در کارخانه ای که در زون مواد غذایی واقع شده است تولید با زمینه فلزی انجام دهید والا تولید شما با موانع قانونی از سوی اداره کل محیط زیست استان برخورد می کند.
تولید بدون کارخانه چیست
تولید بدون کارخانه راهکاری برای همه آنانی می باشد که دوست دارند تولید کنند اما بودجه احداث کارخانه را ندارند. حتماً از خود می پرسید مگر چنین چیزی امکان پذیر است.
پاسخ مثبت می باشد. شما می توانید بدون کارخانه هم تولید کنید. در واقع تولید بدون کارخانه نوعی از برون سپاری (outsource ) می باشد. حتی کارخانه های بزرگ دنیا هم برون سپاری می نمایند.
ماجرا این است که برندی معروف محصولی را عرضه می کند که خود از اجرای دیگری ساخته شده است. کارخانۀ مادر شاید هرگز نخواهد خود را درگیر ساخت قطعات مختلف نماید.
این موضوع در کارخانه های خودرو سازی به خوبی خود را نشان می دهد. یک خودرو شامل صدها قطعه مختلف فلزی، لاستیکی، پلاستیکی و برقی می باشد. حالا فرض کنید کارخانه خودروسازی بخواهد خود همۀ این قطعات را تولید نماید چنین چیزی در عمل ناممکن می باشد.
0 تا 100 احداث کارخانه در اصفهان را با آسا پیش ببرید
پیوند های مفید
سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی